Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Charm quilt

2011.04.05

Ezerédes darabból varrva

A charm quilt története

Ha hiszünk a charm kilt valószínűsíthető meséjében a tatabányai pályázatra készülő kiltek a mai idők legromantikusabb takaróivá lesznek. Beleburkolózva egy téli estén megannyi titkos szerelmi vágy és remény éledhet újjá. Évtizedek óta minden egyes anyagdarabja gyűjtésekor, összevarrásakor ott éled a remény, hogy minden lélek is megtalálja foltját, ahogy a takaróban a 999 darab megtalálja az őket ezerré kiegészítő utolsó foltot.

 

Mert a tradicionális charm kiltnek pontosan 999 darabból kell állnia. 999 más és más színű anyagot kell találnia a készítőnek megvarrásához. Bármilyen alakú foltok lehetnek, bármilyen technikával összeállítva, tűzve. Lényeg a 999 számban rejlik, hogy a varázslat megtörténjen. Milyen bűbája lehet egy 999 darabból álló kiltnek? Mert a ránk maradt név – charm quilt – erre utal. A szó az angolban varázslatost vagy bűbájost jelent. Készítőik a mai napig azzal a nem titkolt reménnyel és hittel készítik, hogy a varázslat újra és újra megtörténjen. Elképzelhető, hogy amíg vár és vár az a lány az ezredik darabra, belevarrja vágyait és reményét a takaróba? Legalábbis az egyik feltevés szerint ezeket a takarókat olyan lányok készítették, akik azt remélték, hogy az 1000. darabot majd az igaz szerelmük fogja elhozni nekik. Honnan is származhat ez a babona?

Ezeket a kilteket az 1870-es években kezdték el készíteni és kb. 30 évig voltak igazán népszerűek. Legalábbis az antik kilt gyűjtők főleg ebből az időszakból találtak ilyen kilteket. A viktoriánus időkben fiatal nők gombokat gyűjtöttek, amiket egy madzagra fűztek fel. Ezek voltak a női dobozokból előkerült „charm string” –ek. Feljegyzésekből tudjuk, hogy a 999. gomb után- a babona szerint -az igaz szerelmüktől kapták az 1000. gombot. Így feltehetően ennek a szokásnak a továbbélése a charm kilt. Talán már az is a megismerkedéshez vezető út, ha a fiatal lány a fonalára elkéri egy fiú egy-egy leszakadt gombját. Főleg ha arra gondolunk, hogy a kiltekhez pedig az ingét kellett leimádkoznia az ifjúról.

 

Egy másik feltevés szerint – mivel találtak olyan kilteket amelyekben egy anyag kétszer szerepelt – anyák varrták ezeket az ágytakarókat gyerekeiknek. Úgy képzelték, hogy párkereséssel töltötte el az időt a totyogó, amíg ágyban kellett maradnia, esetleg egy betegségből felépüléskor. Ez némileg rombolja a romantikus babonát, viszont az anya szeretetéről, aggódásáról is sok varrott tárgy mesél. Valószínű, hogy nem volt nagyon népszerű a technika, mivel igen időigényes és drága is volt. Egy újság felháborodott újságírója meg is jegyezte cikkében:

„Egy újabb buta, ohiói asszony fejezte be ötezer darabból álló kiltjét. Az ilyen asszonynak szégyellnie kellene inkább magát, hogy ezzel a haszontalan foglalatossággal tölti idejét, mikor sok hasznosabb és szebb tennivaló is van a világban.„

(Zanesville Daily Courier, Ohio, 1877)

Ezek a kiltek ún. egy foltból álló blokkokból készültek. Legnépszerűbb formák voltak: háromszögek (egyenlő oldalú vagy szárú), négyszögek (félbevágott négyzet is, a derékszögű háromszögekből álló vagy a trapéz), hatszögek, egyenlő oldalú formák, vizespohár, vagy éppen piskóta formájú foltok. A hatszög igen sok ötletet adott. Gyakran készítenek rozettákat, melyek sokszor a takaró közepén állnak és körbe-körbe szövik egymást. De készült már charm quilt Zsuzsi babával is, különböző ruhákban vagy rátétes leveles mintás, kanyarogva indákon. Egy egymáshoz könnyen illeszkedő, és nagyobb felület elkészítéséhez alkalmas foltok voltak a legnépszerűbbek. Egyszerű mintákkal dolgoztak, mivel a sokféle anyag már megadta a kilt hangulatát. A viktoriánus időkben kicsit sötétebb, komolyabb anyagok voltak népszerűbbek. A charm kilt reneszánszával, az 1920-as években a világosabb anyagok is megjelentek. Sőt, a készítők elkezdtek játszani az árnyalatokkal: a világos és a sötét anyagok sorba rendezésével kicsit rendezettebbnek, átgondoltabbnak és szebbnek tűntek a kiltek. Sokszor kaptak egy egyszerű anyagból készült keretet ugyanebből a célból. A készítők már nem elégedettek meg a mindenhonnan, barátoktól, asszonytársaktól, fiúktól, szomszédoktól összegyűjtött anyagok esetlegességével és sokszínűségével. A régi babona kopásával az esztétikai értékük nőtt inkább. Megjelentek a piacon ez idő tájt már az egységcsomagok, a maradék darab anyag gyűjtemények, az erre a célra készült charm csomagok is.

Az kilt gyűjtők különösen lelkesek ha egy ilyen jellegzetes takarót fedeznek fel, mert nagyon kevés maradt fenn. A charm kilt igazián különleges csemege a gyűjteményekben. Néha találtak a gyűjtők olyan takarókat is ahol szerepelt egy anyag kétszer. Ennek több elképzelhető oka lehetett. A legegyszerűbb és számunkra, mai foltvarrókra is igaz lehet, hogy elvesztette a fonalat a készítő és véletlenül újra belevarrta az anyagfoltot. El tudjuk képzelni milyen bosszantó lehetett a végén észrevenni a pici hibát. A már említet ok is lehetett, hogy maga a pár keresés jelentett játékot a családnak, a gyerekeknek. Lehet, hogy két baráttól, rokontól ugyanolyan anyagdarabot kapott és tiszteletből, szeretetből egyiket sem akarta kihagyni.

Egyébként sokszor nevezik a Koldulók kiltjének is. Aki benne van már egy charm kilt varrásában tapasztalhatja, hogy sok az a 999 db. és néha koldulni kell varrótársaktól, barátoktól. De persze követhetjük az igazi hagyományt is – mindannyian tudjuk, a férfiak ingei micsoda jó anyagból vannak!

 

A charm kiltek újjáéledése napjainkban: a milleniumi kiltek

 

A 2000 év közeledtével újra felfedezték a foltvarrók a charm kiltet. Már a millenniumot  megelőző pár évben megjelentek interneten a hírdetések a sokszínű anyagokért, fellendűltek az e-mail-es levelezőlisták anyagokért „koldulva”. Voltak, akik csoportosan, voltak, akik egyedül vágtak neki a kalandnak: megvarrni egy millenniumi kiltet, ami pontosan 2000 darabból állt. És itt megint megállhatunk gondolkodni vajon mi is késztette ezeket a foltvarrókat… Reméljük, hogy sok el is készült ezekből a tervekből és a varázslat tovább élhet - még ebben a néha furcsa, modern világunkban is – ami igazán összeköti az embereket: a varázslat, a szerelem és a találkozások reménysége. Számomra erről szól a charm kilt története. Mindenkinek, aki belevág a tatabányai jövő évi kiállításra a charm kilt megvarrásába sok sikert kívánok. Mi is, a család férjezett tagja elkezdtük gyűjteni az anyagokat, annak, aki még nem rendelkezik ezzel az édes kötelékkel. Szeretnénk bemutatni a nővéremnek varrt takarót jövőre a kiállításon és természetesen addig is, és ha kell utána is várjuk az 1000. darabot!

 Parnaki Ágnes 2010

Egy két jótanács a charm kilt készítéséhez Várnai Icától

 

        Többségük jobban mutat kézzel varrva. A sablont varrásráhagyás nélkül kell elkészíteni erős papírból vagy műanyagból. Tanácsos néhány „mester” darabot szerkeszteni, hogy a sok körülrajzoláskor előálló méretcsökkenést még időben megakadályozhassuk azzal, hogy új mestert kezdünk használni. A nem szimmetrikus sablonoknál nagyon kell ügyelni, hogy mindig megfelelő oldal legyen felül, ezért érdemes jelzést tenni a mesterekre és az egyes sablonokra is.

A sablont tegyük az anyag hátoldalára, rajzoljuk körbe ceruzával és kb. ¾ cm széles varrásráhagyással szabjuk ki. Ha ívelt vonalakat akarunk használni, legyenek jelölések a sablonon, hol kell az egyes oldalakat a sarkok között pontosan illeszteni. A homorú íveken a sablonra hajtott anyagszéleket be kell csípni ollóval, hogy férceléskor szépen ráfeküdjön a papírra. És legyünk kitartóak és türelmesek és akkor a végeredmény igazán “varázslatos” lesz!

 

források:

www.womenfolk.com

http://www.fabrics.net/charmQuilts.asp

Várnai Ica feljegyzései

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.